دات نت نیوک
پیشرو در بومی سازی نیازمندی های صنعت برق و انرژی 

لزوم استفاده از اتوماسیون در این صنعت

فناوري‌هايي از قبيل حسگرها و سيستم‌هاي کنترلي و نيز تحليل داده هاي جمع آوري شده  يا Data mining، فرصت‌هايي تازه براي پياده‌سازي سيستم اتوماسيون در صنعت نفت و گاز فراهم آورده‌اند.با به کنترل درآوردن اين فناوري‌ها و به‌کارگيري آنها در راستاي اتخاذ تصميمات و اقداماتي به موقع، شرکت‌ها مي‌توانند بهره‌وري دارايي‌هاي خود را بهبود بخشند و مانع از بروز حوادث زيست محيطي، ايمني و بهداشتي شوند.

 

 

بسياري از شرکت‌هاي نفت و گاز، صرف‌نظر از مکان، با موضوعاتي روبه‌رو مي‌شوند که تلاش‌هاي آنها را در راستاي دستيابي به رشد بهره‌وري توليد پايدار، پيچيده مي‌سازد. ما بر اين باوريم که پياده‌سازي بيشتر سيستم اتوماسيون مي‌تواند نقش مهمي در پرداختن به چالش‌هاي موجود در صنعت نفت و گاز ايفا کند.

افزايش حجم و پيچيدگي فعاليت‌ها در مکان‌هاي سخت و دورافتاده (مانند مناطق قطبي، برون ساحلي و آب‌هاي عميق)، نيازمند فعاليت‌هاي کنترل از راه دور، خودکار و نيمه خودکار و نيز لجيستيک در راستاي بهره‌وري است. اين شرکتها نيازمند برنامه زمان‌بندي نگهداري بسيار کارآمد براي حفظ سودآوري توليد هستند.

حد مجاز صفر براي آسيب‌هاي زيست‌محيطي، ايمني و بهداشت. هيچ بحثي در خصوص ضروري بودن اين موضوع (حضور اتوماسيون جهت نظارت دقيق بر فرآيند توليد، انتقال و مصرف) وجود ندارد. تجارب اخير در صنعت نفت و گاز نشان مي‌دهند که چنين حوادثي نه تنها مي‌توانند تهديدي براي سودآوري باشند بلکه حضور هر اپراتوري را نيز به خطر خواهند انداخت.در حال حاضر کنترل خودکار توليد، پايش شرايط تجهيزات و سيستم‌هاي پيشگويانه، از الزامات اصلي براي ممانعت يا کاستن از بروز رويدادهاي فاجعه بار در عمليات کنترل از راه دور و در محيط‌هاي جغرافيايي پراکنده هستند. .پيشرفت های روز افزون در حوزه نفت و گاز مستلزم تلاش‌هايي در راستاي کدگذاري بسياري از تجزيه و تحليل‌هاي معمول و فرآيندهاي پشتيباني تصميم و در صورت امکان پياده‌سازي سيستم اتوماسيون در آنهاست.

چالشها

پياده‌سازي سيستم اتوماسيون چالش‌هاي خاص خود را به همراه دارد. امروزه، يک ميدان نفتي هوشمند مجهز به اجزا، تجهيزات و سيستم‌هاي باسيم ديجيتالي است. يک سکوي توليدي برون ساحلي ممکن است داراي بيش از چندين هزارداده باشد که همه آنها استفاده نمي‌شوند. تبديل اين سيل عظيم داده‌ها به تصميمات تجاري و عملياتي بهتر، نيازمند قابليت‌هايي تازه و با دقت طراحي شده براي به‌کارگيري، تحليل و ارائه اين داده و نيز ابزار براي حمايت از تصميم‌گيري‌هاست.

پيشروان صنعت نفت و گاز به سمت استفاده از مدل‌هاي تحليلي براي پيش‌بيني خرابي‌ها در اجزاي تجهيزات اصلي روي آورده‌اند. گام بعدي در اين زمينه برقراري ارتباط ميان تمام بخش‌هاي زنجيره ارزش توليد براي بهينه سازي تعادل موجود ميان مراحل توليد و پايين دستي است که انجام اين کار از طريق ايجاد هماهنگي ميان سطوح توليد بالادستي براي ارائه گزارشي از تغييرات پيش‌بيني شده تقاضاي آتي در بخش خرده فروشي پايين‌دستي امکان‌پذير مي‌شود. اين مرحله همچنين شامل استفاده از فرآيند شبيه‌سازي براي آزمايش سناريوهاي خرابي در فعاليت پلتفورم و متن کاوي براي تجزيه و تحليل برون‌دادهاي ساخت نيافته مهندسان و اپراتورها است.

به‌صراحت مي‌توان گفت که رقابت در راستاي افزايش استفاده از روش اتوماسيون در توليد نفت و گاز امري ضروري است. شرکت‌هايي که با موفقيت از حسگرها، داده‌هاي بزرگ، روش‌هاي تحليل داده و ساير فناوري‌هاي نوين استفاده مي‌کنند، براي رويارويي با چالش‌هاي پيش روي اين صنعت، در جايگاه خوبي قرار خواهند گرفت

خدمات شرکت فصبا

خدمات مهندسی و مشاوره:

شرکت فصبا با استفاده از تجارب کارکنان خود در زمینه طراحی و مهندسی سیستمهای اتوماسیون نفت گاز قادر است در خدمات طراحی در زمینه سیستمهای ذیل را ارایه نماید:

  • طراحی و مهندسی سیستمهای اسکادا و تله متری در پروژه های خطوط لوله نفت و گاز،  میادین نفت و گاز و سیستمهای نظارت بر تولید و انتقال و مصرف در این حوزه و نیز کنترل جریان تولید و انتقال نفت، گاز و فرآورده های نفتیاین نوع پروژه ها  از اجزاي مختلف و پراکنده به لحاظ جغرافيايي تشکيل مي شود و پياده سازي سيستم اتوماسيون در آنها بيشتر با هدف جمع آوري اطلاعات و سوپروايزي صورت مي گيرد.

سيستمهاي مورد استفاده در اين پروسه ها معمولا از RTU ها براي جمع آوري و نظارت بر فرآيند استفاده مي شود. از آنجا که در اين پروسه ها بستر مخابراتي بخش به شدت درگير با سيستم کنترلي مي باشد در بسياري از پروژه ها سيتم کنترل و بستر مخابراتي در يک قالب و پروژه ديده مي شوند. استفاده از ابزارهاي تکميلي مانند استفاده از سيستمهاي نشت ياب، سیستمهای تحلیلی با توجه به اهميت پروژه ممکن است در دستور کار قرار گيرد.استفاده از تجارب این گونه سیستمها در حوزه های مشابه به ویژه حوزه برق که به لحاظ قابلیتهای فنی سیستمهای مورد نیاز،  بالاتر و یا حداقل هم رده سیستمهای مشابه در حوزه نفت و گاز می باشد از قابلیتهای مجموعه فصبا می باشد. ضمن اینکه قابلیتهای مجموعه فصبا در طراحی و پیاده سازی نرم افزارهای تحلیلی و کمک تصمیم گیر می تواند از ارزش افزوده خدمات فصبا در این حوزه باشد. 

 

  • طراحی و مهندسی سیستمهای کنترل پروسه در پروژه های پالایشگاهی، پتروشیمی، ایستگاههای تقویت فشار گاز، ایستگاههای پمپاژ نفت، سکوهای نفت و گازدر این پروسه ها با توجه به ماهيت آنها از يک يا چند سيستم DCS براي جمع آوري داده ها، کنترل پروسه و نظارت بر روند توليد استفاده مي شود.

براي شرايط اضطرار و Emergency از سيستمهاي ESD و F&G استفاده مي گردد. استفاده از سیستمهای PDCS برای کنترل سیستمهای یوتیلیتی برق و نیروگاه و نیز استفاده از سیستمهای PLC برای کنترل پکيجهاي مختلف موجود در اين صنايع نيز از دیگر سیستمهای این حوزه می باشد.

شرکت فصبا با تکیه بر تجارب تیمهای فنی خود و نیز تجربه سیستمهای مشابه قابلیت طراحی و مهندسی سیستمهای فوق با بالاترین استانداردهای بین المللی و ملی در این حوزه را دارا می باشد.

ضمن اینکه تجارب متعدد مجموعه فصبا در حوزه سیستمهای برق می تواند نقش موثری در مدیریت سیستمهای برق موجود در حوزه نفت و گاز که یکی از بخشهای مغفول مانده در این حوزه می باشد، داشته باشد.

خدمات خرید

با توجه به ارتباطات قوی مجموعه فصبا در امر تهیه و تامین  تجهیزات و نیز با توجه به تجارب مجموعه در این زمینه (فهرست پروژه های انجام شده) ، امکان تامین تجهیزات در پروژه ها از سازندگان معتبر جهانی فراهم می باشد.

 خدمات اجرایی

مجموعه فصبا با دارا بودن تیمهای فنی و اجرایی که توانایی خود را در انجام پروژه های تخصصی متعدد در حوزه اتوماسیون اثبات نموده اند  قابلیت اجرای پروژه های اتوماسیون در حوزه نفت و گاز را دارا می باشد. لیست پروژه های انجام شده توسط تیم های فنی و اجرایی در بخش پروژه ها فهرست شده است.